Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/melissokomika/www/www/components/com_k2/models/item.php on line 853

Blog

Εκπαίδευση μελισσοκόμων Εργαστηρίου Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας ΑΠΘ

Το προσωπικό του εργαστηρίου  συμμετέχει ενεργά σε εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα όπου καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενημέρωση και την επιμόρφωση στα σύγχρονα επιτεύγματα της μελισσοκομικής επιστήμης.


To προσωπικό του εργαστηρίου έχει εξειδικευτεί σε ειδικά θέματα μελισσοκομίας όπως ο ποιοτικός έλεγχος του μελιού (Τανανάκη Χρυσούλα), η βοτανική και γεωγραφική προέλευση των προϊόντων της μέλισσας μέσω της μελισσοπαλυνολογίας (Δήμου Μαρία), τα υπολείμματα φαρμάκων στο μέλι (Καραζαφείρης Μανώλης), μέθοδοι παραγωγής βασιλισσών και βασιλικού πολτού (Λαζαρίδου Ελισάβετ), αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των μελισσών (Γκόρας Γεώργιος), Χημική σύνθεση γύρης και διατροφή μελισσών (Λιόλιος Βασίλης), ποιοτικός έλεγχος και κριτήρια ελέγχου βασιλικού πολτού (Κανέλης Δημήτρης), Τεχνητή Σπερματέγχυση, Βελτίωση (Ξώνης Κώστας) και εφαρμοσμένη μελισσοκομία και παραγωγή προϊόντων της μέλισσας σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας (Θρασυβούλου Ανδρέας).

Α. Σχολείο Μελισσοκομίας στο ΑΠΘ

Είναι ολοκληρωμένη εκπαίδευση διάρκειας 8 μηνών (2-3 ώρες την εβδομάδα) που προσφέρεται σε άτομα τα οποία επιθυμούν να λάβουν μια πλήρη εκπαίδευση στη μελισσοκομία. Τα μαθήματα ξεκινούν τον Οκτώβριο και τελειώνουν τον Μάιο κάθε χρονιάς και είναι έτσι δομημένα ώστε να συμπεριλάβουν όλους τους εποχιακούς χειρισμούς. Η σειρά των μαθημάτων πιθανόν να αλλάξει όταν οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την πρακτική εξάσκηση. Η πρακτική εξάσκηση θα γίνεται στα μελίσσια του Πανεπιστημίου και θα περιλαμβάνει τους απαραίτητους χειρισμούς που απαιτούνται για την επαγγελματική εκμετάλλευση των μελισσιών. Οι εκπαιδευόμενοι είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν ανελλιπώς και να συμμετάσχουν στις τελικές γραπτές εξετάσεις ώστε να δικαιούνται βεβαίωση πιστοποίησης των γνώσεών τους στην μελισσοκομία.  Οι ώρες διδασκαλίας κυμαίνονται από 66 έως 70 ανάλογα τις ανάγκες της πρακτικής άσκησης της ασκούμενης ομάδας με κόστος 450€.

Β. Ταχύρυθμες εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας

Παράλληλα το προσωπικό του εργαστηρίου διοργανώνει ταχύρυθμες εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες στις εγκαταστάσεις του. Οι μελισσοκόμοι από διάφορες περιοχές της χώρας επισκέπτονται το εργαστήριο για τρεις συνεχείς ημέρες και εκπαιδεύονται σε θέματα του ενδιαφέροντός τους.

Τα μαθήματα απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες, πραγματοποιούνται συνήθως το τριήμερο Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή  και περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες:

1. Μελισσοκομία για αρχάριους
Αφορά αρχάριους μελισσοκόμους και άτομα που θα ήθελαν να ξεκινήσουν μελισσοκομία. Στόχος η εξοικείωση με το μελίσσι και η σωστή καθοδήγηση του νέου μελισσοκόμου στα πρώτα βήματά του. Η εκπαίδευση καλύπτει 8 ώρες ημερησίως και περιλαμβάνει θεωρία και αρκετή εξάσκηση με τις μέλισσες. Συνολικό κόστος εκπαίδευσης 100 ευρώ/άτομο.

2. Εχθροί και ασθένειες μελισσών
 Αφορά μελισσοκόμους στο αρχικό ή προχωρημένο στάδιο της εκπαίδευσής τους. Η εκπαίδευση καλύπτει 8 ώρες ημερησίως και περιλαμβάνει παράλληλα με τη θεωρία την εξάσκηση των εκπαιδευομένων στην διάγνωση και αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών με ή χωρίς φάρμακα. Αναλύονται διεξοδικά τα στάδια που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να ενταχθεί στη Βιολογική Μελισσοκομία, οι κανονισμοί της Ε.Ε.  και οι ιδιαίτεροι χειρισμοί που θα πρέπει να εφαρμόζει στα μελίσσια του. Συνολικό  κόστος εκπαίδευσης 100 ευρώ/άτομο.

3. Βασιλοτροφία
Αφορά επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους. Η εκπαίδευση καλύπτει 8 ώρες ημερησίως και περιλαμβάνει παράλληλα με τη θεωρία την εξάσκηση των εκπαιδευομένων σε μεθόδους βασιλοτροφίας και παραγωγής βασιλικού πολτού που αναπτύχθηκαν από το προσωπικό του εργαστηρίου. Συνολικό κόστος εκπαίδευσης 130 Ευρώ/άτομο.

4. Ποιοτικός έλεγχος του μελιού και των άλλων προϊόντων της μέλισσας
Αφορά μελισσοκόμους, τυποποιητές, διακινητές μελιού και γενικά άτομα που παράγουν, συσκευάζουν  και εμπορεύονται μέλι. Η εκπαίδευση καλύπτει 8 ώρες ημερησίως και περιλαμβάνει παράλληλα θεωρία και πρακτική στο εργαστήριο Συνολικό  κόστος εκπαίδευσης 130 ευρώ/άτομο.

Οι ταχύρυθμες εκπαιδεύσεις γίνονται μέσα από αντίστοιχο πρόγραμμα που ενέκρινε η Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ. Στους εκπαιδευόμενους χορηγείται σχετικό πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς επίσης και για δηλώσεις συμμετοχής τηλεφωνήστε στο 2310-472983 , 2310991754 ή στείλτε e-mail στην διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Στις ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ θα βρείτε το πρόγραμμα εκπαιδεύσεων του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας ΑΠΘ για το έτος 2013


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/melissokomika/www/www/templates/jv-flatize/html/com_k2/templates/default/item.php on line 356

Προσθήκη σχολίου