Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/melissokomika/www/www/components/com_k2/models/item.php on line 853

Blog

Μέτρα υγιεινής για φυσική καταπολέμηση από τον κηρόσκωρο Κύριο

Ο κηρόσκορος είτε ο μικρός είτε ο μεγάλος, προκαλεί αρκετές ζημιές  καθώς προτιμά τις μικρές και αδύνατες κυψέλες. Δραστηριοποιείται από Μάιο έως Οκτώβριο και ζει έως 30 ημέρες ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες.

Αν αυτήν την εποχή πάμε να επιθεωρήσουμε κάποια μικρή παραφυάδα, ανοίξουμε το καπάκι και πριν αρχίσουμε την επιθεώρηση δούμε αυτή την μικρή πεταλούδα, τότε κάτι συμβαίνει εκεί μέσα…

Ας μιλήσουμε

με νούμερα: Ο μεγάλος κηρόσκορος (θηλυκό) μπορεί να γεννήσει 300-600 αυγά ενώ ο μικρός 100-200. Οι προνύμφες στην αρχή ζουν όλες μαζί αλλά αργότερα διασκορπίζονται σε ολόκληρη την κυψέλη ανοίγοντας τρύπες καταστρέφοντας της κηρήθρες μιας και η αγαπημένη τους τροφή είναι όλο το περιεχόμενο της κηρήθρας. Τα αυγά για να εξελιχθούν σε πεταλούδες στους 20°C χρειάζονται 140 ημέρες, ενώ στους 27°C χρειάζονται μόλις 50 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν εντοπίσουμε το πρόβλημα νωρίς τότε μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τις κηρήθρες.

Μέτρα υγιεινής για φυσική καταπολέμηση από τον κηρόσκωρο

– Όσες κηρήθρες δεν καλύπτονται από τις μέλισσες, τις αφαιρούμε και αφήνουμε τόσες όσες μπορούν να καλύψουν οι μέλισσες. Ο κανόνας που πρέπει πάντα να εφαρμόζουμε είναι να διατηρούμε δυνατά και σφιχτά μελίσσια.

– Μεριμνούμε για την αντικατάσταση παλιών πλαισίων από τις κυψέλες κάθε 3-4 χρόνια.

– Καθαρίζουμε τακτικά το έδαφος της κυψέλης που πιθανόν να φέρει αυγά η προνύμφες.

– Στοκάρουμε χαραμάδες και ανοίγματα τις κυψέλης.

– Απολυμαίνουμε καλά με φλόγιστρο όλα τα ξύλινα μέρη της προσβεβλημένης κυψέλης. Μπορούμε να απολυμάνουμε επίσης και τις αποθηκευμένες κυψέλες με ελαφρύ πέρασμα με το φλόγιστρο.

– Αποθηκεύουμε τις κηρήθρες σε καταψύκτη. Η θερμοκρασία θανάτωσης όλων των σταδίων του κηρόσκορου (απο παρατηρήσεις στο εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας) είναι στους -20°C για 3-4 ημέρες.

– Αποθηκεύουμε πάντα σωστά τα πατώματα-κηρήθρες εμποδίζοντας την είσοδο των σκόρων σφραγίζοντας με ταινία τις χαραμάδες ή τις καλύπτουμε με μαύρες σακούλες σκουπιδιών. Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άνθη λεβάντας ή φύλλα από καρυδιά ανάμεσα στα πατώματα. Επίσης όταν οι κηρήθρες αποθηκευτούν σε μέρη φωτεινά, ευάερα και ευήλια, με μια μικρή απόσταση η μία από την άλλη ώστε να επιτρέπει την διέλευση του αέρα με θερμοκρασίες όχι μεγαλύτερες από 15°C, ο κηρόσκορος δεν αναπτύσσεται εύκολα.

– Αναφορικά η τοποθέτηση σε κλίβανο με θερμοκρασία θερμού αέρα στους 48°C μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη του κηρόσκορου για 5 μήνες τουλάχιστον (Ritter). Απαιτείται προσοχή γιατί το κερί λιώνει αν αυξηθεί η θερμοκρασία.

Όλοι οι παραπάνω τρόποι που περιγράφονται ανήκουν στα φυσικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για την καταπολέμηση του κηρόσκορου χωρίς να επιβαρύνονται τα προϊόντα της μέλισσας.

Βιβλιογραφία: Νικολαϊδη Μελισσοκομία εκδ.11, Θρασυβούλου Πρακτική Μελισσοκομία ΄12, Wolfgang Ritter ασθένειες των μελισσών.

Πηγή: MelissokomiaNet.gr


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/melissokomika/www/www/templates/jv-flatize/html/com_k2/templates/default/item.php on line 356

Προσθήκη σχολίου