Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/melissokomika/www/www/components/com_k2/models/item.php on line 853

Blog

Ενσυρμάτωση πλαισίων

Η συρμάτωση των πλαισίων γίνεται το χειμώνα, ενώ το πέρασμα των φύλλων κηρήθρας την άνοιξη. Πριν από την ενσυρμάτωση χρειάζεται προετοιμασία του υλικού.  Το αυλάκι που βρίσκεται στο κάτω μέρος του κηρηθροφορέα και οι τέσσερις οπές του καθαρίζονται με το ειδικό εργαλείο (ξέστρο καθαρισμού).  Το μελισσοκομικό   (νούμερο 0,5) ξετυλίγεται από την κουλούρα και κόβεται σε κομμάτια κατάλληλου μήκους, σύμφωνα με το δέσιμο που κάνει ο μελισσοκόμος.

 

Το σύρμα πρέπει να είναι καλά τεντωμένο, ιδιαίτερα στη πρώτη σειρά από πάνω, γιατί δέχεται και τη μεγαλύτερη πίεση από το βάρος του μελιού στα << στεφανώματα >>. Χαλαρό σύρμα έχει ως συνέπεια την παραμόρφωση της κηρήθρας καθώς και κελιά ακατάλληλα για την εκτροφή εργατικού γόνου.

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι δεσίματος. Ένα πολύ καλό δέσιμο είναι αυτό που εκτός των άλλων, δένει μεταξύ τους τα μέρη του τελάρου στις τέσσερις γωνίες. Το σύρμα δένεται στην πλευρά που ξεκινάει. Με αυτό τον τρόπο το πλαίσιο γίνεται σταθερό, αντέχει στη δύναμη που απαιτείται για να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα ή τον πυθμένα της κυψέλης καθώς και στις συνηθισμένες ταλαιπωρίες από τους μελισσοκομικούς χειρισμούς για αρκετά χρόνια. Το μήκος του σύρματος που απαιτείται είναι 2, 80 μέτρα για ένα πλαίσιο.

Απόσπασμα από το βιβλίο Πρακτική Μελισσοκομία  του Α. Θρασυβούλου.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/melissokomika/www/www/templates/jv-flatize/html/com_k2/templates/default/item.php on line 356

Προσθήκη σχολίου